Yleistä

Lapinporokoira on pohjimmiltaan työ- ja käyttökoira, mutta sen kanssa pärjää ihan normaalin kotikoiran arjessakin, kunhan se saa tarpeeksi aktiviteettiä ja liikuntaa. Sillä on säänkestävä turkki, eikä sade tai pakkanen haittaa harrastuksia tai ulkoilua. Lapinporokoira pärjää myös vuoden ympäri ulkona, mutta pelkäksi ulkokoiraksi en sitä suosittele seurallisen luonteensa vuoksi.

Ulkomuodoltaan lapinporokoira on keskikokoinen, selvästi korkeuttaan pidempi pystykorva. Se muistuttaakin ulkoisesti enemmän paimenkoiraa kuin perinteistä pystykorvaa. Rungoltaan se on jäntevä, mutta ei saa vaikuttaa raskasrakenteiselta. Sillä on kaksinkertainen karvapeite joten se pärjää ulkona kovallakin pakkasella. Työkäytössä olevan koiran pitäisi selviytyä jopa sadan kilometrin pituisesta päivämatkasta, joten sille on ensisijaisen tärkeää terve rakenne,  sisukas luonne ja terveys. Lapinporokoiran ravi on kevyen ja uupumattoman näköistä.

Väriltään lapinporokoiran turkki on yleisimmin musta merkein, mutta on myös parkinruskeita ja riistanvärisiä koiria eri sävyisinä. Valkoiset merkit mm. rinnassa ja tassuissa ovat yleisiä. Myös harvinaisempia värivariaatioita on, kuten keltainen ja sininen sekä laajat valkoiset merkit/valkovoittoisuus.

Luonteeltaan lapinporokoira on yhteistyöhaluinen, tasapainoinen, uskollinen, rauhallinen, palvelushaluinen ja tarmokas. Työssään se on herkkähaukkuinen. Se pystyy hyvin itsenäiseen työskentelyyn.