Yleistä lapinporokoirasta

Koulutus ja harrastaminen

Lapinporokoira on pohjimmiltaan työ- ja käyttökoira, mutta sen kanssa pärjää ihan normaalin kotikoiran arjessakin, kunhan se saa tarpeeksi aktiviteettiä ja liikuntaa. Lapinporokoirat ovat suosittuja koti- ja perhekoiria, mutta niistä saa myös päteviä ja monipuolisia harrastuskoiria. Lapinporokoirilla on meriittejä mm. tokosta, agilitystä sekä paimennus- ja palveluskoirakokeista. Niitä käytetään myös edelleen alkuperäisessä työssään poropaimenina. Säänkestävinä ja sisukkaina koirina niistä saa myös oivallisen vaelluskaverin. 

Ulkomuoto ja turkinhoito

Ulkomuodoltaan lapinporokoira on keskikokoinen, selvästi korkeuttaan pidempi pystykorva. Se muistuttaakin ulkoisesti enemmän paimenkoiraa kuin perinteistä pystykorvaa. Rungoltaan se on jäntevä, mutta ei saa vaikuttaa raskasrakenteiselta. Sillä on kaksinkertainen karvapeite joten se pärjää ulkona kovallakin pakkasella. Sillä on säänkestävä turkki, eikä sade tai pakkanen haittaa harrastuksia tai ulkoilua. Lapinporokoira pärjää myös vuoden ympäri ulkona, mutta pelkäksi ulkokoiraksi en sitä suosittele seurallisen luonteensa vuoksi. Työkäytössä olevan koiran pitäisi selviytyä jopa sadan kilometrin pituisesta päivämatkasta, joten sille on ensisijaisen tärkeää terve rakenne,  sisukas luonne ja terveys. Lapinporokoiran ravi on kevyen ja uupumattoman näköistä.

Väriltään lapinporokoiran turkki on yleisimmin musta merkein, mutta on myös parkinruskeita ja riistanvärisiä koiria eri sävyisinä. Valkoiset merkit mm. rinnassa ja tassuissa ovat yleisiä. Myös harvinaisempia värivariaatioita on, kuten keltainen ja sininen sekä laajat valkoiset merkit/valkovoittoisuus.

Karvanlähtöaikaan lapinporokoira tiputtaa pohjavillansa ja suhteellisen isoon karvamäärään on tällöin syytä varautua. Karvanlähtöaikoina turkki kannattaa harjata läpi päivittäin. 

Luonne

Luonteeltaan lapinporokoira on yhteistyöhaluinen, tasapainoinen, uskollinen, älykäs ja oppivainen.  Työssään se on palvelushaluinen, energinen ja toimintakykyinen. Työssään se on myös herkkähaukkuinen. Alkuperäisessä tehtävässään lapinporokoira saattaa joutua paimentamaan porotokkaa kaukanakin ihmisestä, joten se pystyy hyvin itsenäiseen työskentelyyn. Kotioloissa lapinporokoira on hyvin rauhallinen. 

Lapinporokoira tulee pääsääntöisesti hyvin toimeen muiden koirien kanssa, mutta samaa sukupuolta olevien välille saattaa tulla riitaa. Kaikki lapinporokoirat eivät välttämättä näin ollen ole koirapuistoihin soveltuvia koiria. 

Terveys

Lapinporokoirallakin on omat terveysongelmansa, kuten kaikilla koiraroduilla yleensäkin. Lapinporokoirilla esiintyy mm. erilaisia silmäsairauksia (esim. PRA, CMR), lonkkadysplasiaa, kilpirauhasen vajaatoimintaa, Pompen tautia, epilepsiaa ja DM:ää (Canine Degenerative Myelopathy). 

Lapinporokoiralla on käytössä PEVISA-ohjelma, eli koiralla tulee sen toisen pentueen jälkeen, ennen kolmatta astutusta olla voimassa oleva silmätarkastuslausunto, jotta sen seuraavat jälkeläiset rekisteröidään. Lisäksi koiran pitää olla astutushetkellä vähintään 22kk ikäinen. 

Rotuunottokäytäntö

Lapinporokoirilla on ns. avoin rekisteri, eli rotuun voidaan ottaa uusia koiria, joiden vanhemmat eivät ole rekisteröityjä. Rotuun voidaan ottaa koira, joka on poronhoitoalueen vielä rekisteröimätöntä työkoirakantaa, eli lähinnä poronpaimennuskäytössä olevia koiria ja niiden ensimmäisen polven jälkeläisiä. Lisää rotuunottokäytännöstä Lappalaiskoirat Ry:n sivulla.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita